Barbro skriver:
Eftersom jag är intresserad av textilhantverk, utbildade jag mig i sömnad och vävning med inriktning på att bli textillärare. 1968 avlade jag textillärarexamen i Umeå och fick min första textillärartjänst i Storvik. Jag breddade mina kunskaper i gamla traditionella slöjdtekniker och blev anställd på konsthantverkslinjen på Västerbergs folkhögskola 1990, med inriktning att ”Slöjda i gamla tekniker med enkla redskap”. Där undervisade jag fram till år 2005.
Under åren 1994-1996 läste jag etnologi på högskolan i Gävle, och gjorde en etnologisk undersökning i Sverige om en vävteknik som kallas ”slarvtjäll”, som är väldigt förekommande i Gästrikland och Hälsingland. Den publicerades i Gästriklands kulturhistoriska förenings årsbok ”Från Gästrikland 2018”.
På utställningen i Tallbo visas föremål i textila hantverk, där ibland även vävnader i slarvtjäll.
Bilder på föremål som visas på utställningen bifogas.
Göran skriver:
Jag utbildade mig till möbelsnickare under fyra år och tilldelades gesällbrev inom möbelsnickaryrket år 1965.
Vidare utbildade jag mig till slöjdlärare och avlade slöjdlärarexamen 1967. Under åren som slöjdlärare fortbildade jag mig i gamla traditionella slöjdtekniker. 1991 startade jag kursen ”Slöjda i gamla tekniker med enkla redskap” inom trä och smide på Västerbergs folkhögskola.
Under åren 1994-1996 läste jag etnologi på högskolan i Gävle, och gjorde en etnologisk undersökning om knutkorgarnas utbredning i Sverige. Den publicerades i Gästriklands kulturhistoriska förenings årsbok ”Från Gästrikland 2020”. Att tillverka en knutkorg ingår för närvarande i slöjdkursens program på Västerbergs folkhögskola.
Knutkorgar tillverkade på 1930-talet av finska invandrare har påträffas i Minnesota, Amerika. Kunskapen att tillverka knutkorgar har alltså sprids från Finland till Minnesota. Slöjdare från Minnesota har varit till mig i Storvik och lärt sig att tillverka kutkorgar och dokumenterat tillverkningen på film. Filmen Tillverkning av en knutkorg: Making the Knutkorg, finns att se på YouTube och är 58 minuter lång.
På utställningen i Tallbo visas slöjdföremål i gamla traditionella slöjdtekniker, bl.a. knutkorgar.
Bilder på föremål som visas på utställningen bifogas.