Första gången trion spelade tillsammans var på ”Låt-SM” i Nordanstig sommaren 2011.
Görgen Antonsson hade skrivit en vals med titeln ”Stortut” till barytonsaxofonisten Bertil Fälts 60-årsdag,
men skickade också in den till tävlingen. Låten gick till final och framfördes där av den då namnlösa trion – och vann.
URBAN ANDERSSON
kommer från Delsbo, Hälsingland och började spela dragspel vid 10-års ålder. Till en början bestod repertoaren av traditionell dragspelsmusik där Carl Jularbo var en stor förebild. Så småningom så väcktes intresset för låtspel på dragspel. Har ingått i gruppen Engmans kapell, där influenser hämtats från Irländsk och svensk folkmusik. Urban återfinns i flera olika konstellationer men främst i folkmusiktrion ”Rena Rama”, tillsammans med Anders Eriksson – fiol, och Håkan Olsson – fiol.
Flera av Urbans låtar står på Swungs låtlista.
GÖRGEN ANTONSSON
är fiolspelman och kompositör från Mörtsjö i Hälsingland.
Sedan 1999 är han verksam som teatermusiker på Folkteatern Gävleborg. SVT sände 2010 en dokumentär om den populäre riksspelmannen och skådespelaren, som spelar i såväl slottssammanhang som på spelmansstämmor runt om i Sverige, på de stora konserthusscenerna, med Engmans Kapell och Draupner.
Ledare för LÅTSTUGAN – folkteaterns spelmanslag. Givetvis ingår valsen ”Stortut” i Swungs repertoar.
BERTIL FÄLT
orkesterledare, kompositör/arrangör och s.k. multi-instrumentalist.
Inledde sitt musicerande vid hemmets tramporgel i knät på en tålmodigt trampande förälder och är sedan dess obotligt musikintresserad.
Uppväxt i Gävle, men invandrade 1982 till Sandviken där han under många år arbetade på Kulturskolan och spelade med SBB. Ledare för GUBB 1993 – 2018. Prisbelönt för sina insatser som pedagog – bland annat P2 :s pris Guldkatten – 2013.
Intresset för folkmusik har utvecklats på senare år. Bertil spelar mest barytonsaxofon i denna trio.
I Swungs repertoar finns såväl traderad svensk folkmusik – mest från Hälsingland – som egna låtar, en eller annan visa och egna arrangemang på klassiska folklåtar.